Sosyal Medya

Döviz

Fed’in faiz artırım tahminleri yükseliyor: JPMorgan ve Citibank’tan güncelleme

Cuma günü açıklanan ve beklentinin çok üzerinde gelen istihdam verisi ardından JPMorgan Chase & Co., Evercore ISI ve LH Meyer’deki…

Fed’in faiz artırım tahminleri yükseliyor:  JPMorgan ve Citibank’tan güncelleme

Cuma günü açıklanan ve beklentinin çok üzerinde gelen istihdam verisi ardından JPMorgan Chase & Co., Evercore ISI ve LH Meyer’deki ekonomistleri Citigroup Inc.’in Eylül ayında yüzde 1’lik bir artış riski görmesiyle birlikte, bu yıl daha büyük ABD faiz oranı artışlarının artık gerçekçi olduğunu söylemeye başladılar.

JPMorgan’dan Michael Feroli ve LH Meyer’den Derek Tang, Federal Rezerv’in 20-21 Eylül toplantısında, daha önce 50 baz puanlık çağrıya kıyasla 75 baz puanlık bir artış bekliyor. Krishna Guha liderliğindeki Evercore analistleri, bu yıl ekstra bir çeyrek yüzde puanı görüyor ve hedef oranın üst sınırını Aralık ayına kadar %3,75’e çıkardı.

Çalışma Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD’li işverenlerin geçen ay tüm tahminlerden daha fazla 528.000 iş eklediğini, işsizlik oranının 50 yılın en düşük seviyesindeki %3,5’lik bir oranla eşleştiğini ve ücret artışının hızlandığını söyledi. Veriler, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin Haziran ve Temmuz aylarında yaptığı 75 baz puanlık hamleyi eşleştirmesi için ivme kazandırıyor, çünkü Fed 40 yılın en yüksek seviyesinde seyreden enflasyon oranını soğutmaya çalışıyor.

Feroli, “Fed’i motive eden enflasyon endişeleri bu istihdam raporuyla artacak” diye yazdı. “Rakamlar resesyon korkularını yumuşatmalı, ancak Fed’in yapacak çok daha fazla işi olduğuna dair endişeleri artırmalı ve şimdi Eylül ayında 75 baz puanlık bir artışın muhtemel göründüğünü düşünüyoruz.”

Andrew Hollenhorst liderliğindeki Citigroup ekonomistleri, güçlü istihdam raporunun ve artan ücretlerin “Eylül ayında 75 baz puanlık bir faiz artışını çok muhtemel hale getirdiğini ve daha fazla süper boyutlu artış potansiyelini artırdığını” yazdı.

“Baz beklentimiz Eylül ayında 75 baz puanlık bir artış için kalmaya devam ediyor, ancak çekirdek enflasyon beklenenden daha güçlü gelirse 100 baz puanlık bir artışa çok şaşırmayacağız” diye yazdı.

LH Meyer’den Tang, firmanın şu anda oran artışlarının %4 yerine %4,25 ile bittiğini öngördüğünü söyledi.

Fed yetkilileri ayrıca Eylül ayı toplantılarından önce bir istihdam baskısı ve iki tüketici fiyat endeksi okumasını daha değerlendirecekler.

Tüketici fiyatlarına ilişkin Temmuz ayı verileri Çarşamba günü açıklananack; Bloomberg tarafından ankete katılan ekonomistler, endeksin muhtemelen Ocak 2021’den bu yana en düşük seviyede, bir ay öncesine göre %0,2 artmasını bekliyor. Enerji ve gıdayı ortadan kaldıran çekirdek enflasyon, anketteki medyan tahmine göre %0,5 artacak.

Yıllık bazda, medyan tahmine göre, fiyat artışı muhtemelen bir önceki aydaki %9,1’den %8,7’ye yavaşladı.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler