Sosyal Medya

Döviz

Jackson Hole toplantısı ardından tahvil piyasalarında deprem

Küresel piyasalar, enflasyon risklerini, agresif merkez bankası faiz artışlarıyla şiddetlenebilecek ekonomik yavaşlama tehdidine karşı ölçmekle meşgul. Bazı yatırımcılar, Fed Başkanı…

Jackson Hole toplantısı ardından tahvil piyasalarında deprem

Küresel piyasalar, enflasyon risklerini, agresif merkez bankası faiz artışlarıyla şiddetlenebilecek ekonomik yavaşlama tehdidine karşı ölçmekle meşgul. Bazı yatırımcılar, Fed Başkanı Jerome Powell ve diğer merkez bankacıların Jackson Hole merkez bankacıları toplantısında netleştirdiği anlatı olan sıkılaştırmanın erken sona ereceği konusunda pozisyon alıyorlardı.

UBS Global Wealth Management’ın baş yatırım sorumlusu Mark Haefele, “Fed’in yıl sonuna kadar faiz oranlarını 100 baz puan daha artıracağı görüşümüzü koruyoruz ve enflasyon tahminlerimiz doğrultusunda yavaşlamazsa daha fazla risk taşıyor” dedi. “Oranların daha uzun süre daha yüksek kalması muhtemel olduğu için, temel durumumuz gelecek yıl boyunca daha fazla oynaklık, kazanç düşüşleri ve beklenenden daha yüksek temerrüt oranları yönünde.”

Avrupa’daki tahviller düştü ve Almanya’nın 10 yıllık getirisi, hafta sonu boyunca bir dizi Avrupa Merkez Bankası yetkilisinin rekor enflasyonu bastırmak için daha güçlü hareket etme ihtiyacını vurgulamasının ardından %1,5’in üzerine çıktı. Euro güçlendi ancak dolar paritesinin altında kaldı.

Powell, Fed’in Jackson Hole sempozyumundaki konuşmasında, yüksek enflasyonu frenlemek için bir süre kısıtlayıcı para politikasına duyulan muhtemel ihtiyacı işaret etti ve parasal koşulların erken gevşetilmeyeceği konusunda uyardı. Ayrıca, hanehalkları ve işletmeler için ekonomik acı potansiyelinin yüksekliğinden de bahsetti.

ECB yetkilileri de benzer bir senaryodan konuşmaktalar. Avusturyalı Robert Holzmann ve Hollandalı meslektaşı Klaas Knot, Eylül ayındaki toplantılarında benzeri görülmemiş bir üç çeyrek puanlık artış olasılığını ortaya koydu. İcra Kurulu üyesi Isabel Schnabel, enflasyon beklentilerinin sabitlenmeme olasılığının rahatsız edici derecede yüksek olduğu konusunda uyardı.

Küresel tahviller, yatırımcıların merkez bankacılarına enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını gerektiği kadar artıracaklarının sinyalini vermesiyle satıldı.

ABD’nin iki yıllık getirisi, Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole’da kısıtlayıcı bir duruşun “bir süre” yerinde kalacağını ve “tarihsel kayıtların erken gevşeyen politikaya karşı güçlü bir şekilde uyarıda bulunduğunu” söylemesinin ardından Kasım 2007’den bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Avrupa tahvilleri, üst düzey bir Avrupa Merkez Bankası yetkilisinin, Avrupa ekonomisi resesyona girse bile daha fazla sıkılaştırmaya ihtiyaç duyulduğunu söylemesinin ardından düşüşe öncülük etti.

ABD’nin iki yıllık tahvilinin getirisi sekiz baz puana kadar yükselerek %3,48’e çıkarken, 10 yıllık tahvilde de benzer miktarda artarak %3,13’e yükseldi. Şu anda 36 baz puanda olan getiri eğrisinin tersine çevrilmesi, bu ayın başlarında ulaşılan seviyeler kadar aşırı değil.

The Bloomberg Dollar Spot Index pushed toward the record hit last month as investors sought a haven from spiking volatility. The US two-year yield, sensitive to expectations around Fed policy, reached 3.47% in Asian trading, the highest since the global financial crisis. The 10-year yield climbed to about 3.10%.

Dimensional Fund Advisors Küresel Sabit Gelir Başkanı Dave Plecha’ya göre kısa vadeli getirilerdeki yeni seviye, bu seviyelerde satın almak isteyen bazı yatırımcılar için yüksek oynaklığa rağmen cazip.

ABD hisse senedi vadeli işlemleri, dünyanın en büyük merkez bankalarından politika yapıcıların, ekonomiler baskı altına girse bile daha yüksek faiz oranlarıyla devam edeceklerini tekrar teyit etmelerinin ardından Avrupa’daki hisse senetleriyle birlikte geriledi. Hazine getirileri yükseldi ve dolar güçlendi.

S&P 500 ve Nasdaq 100’deki kontratlar %1’den fazla geriledi. Avrupa hisse senetleri geçen haftaki düşüşünü genişletti ve oranlara duyarlı teknoloji sektörü geniş tabanlı bir düşüşe öncülük etti.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yatırımcıların yükselen volatiliteden bir sığınak aramasıyla rekor seviyeye doğru ilerledi. Fed politikasına ilişkin beklentilere duyarlı olan ABD’nin iki yıllık getirisi, Asya ticaretinde küresel finansal krizden bu yana en yüksek seviye olan %3,48’e ulaştı. 10 yıllık verim yaklaşık %3,13’e yükseldi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler