Sosyal Medya

Döviz

Japon Yeni çöktü, Euro’ya karşı 15 yıllık dipte

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) aşırı düşük faiz politikasını sürdürmesi ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) aksine enflasyonun bu yıl içinde yavaşlayacağı…

Japon Yeni çöktü, Euro’ya karşı 15 yıllık dipte

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) aşırı düşük faiz politikasını sürdürmesi ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) aksine enflasyonun bu yıl içinde yavaşlayacağı tahmininde bulunmasının ardından yen, Cuma günü euro karşısında 15 yılın en düşük seviyesine geriledi. Euro/JYen’de yukarı hareket AMB’nın perşembe faiz artışı kararı ardından başlamıştı.  Japon para birimi dolar karşısında da düşerek altı aylık dibe geriledi.

Yaygın olarak beklendiği gibi BOJ, verim eğrisi kontrolü (YCC) politikası kapsamında belirlenen -%0,1 kısa vadeli oran hedefini ve 10 yıllık tahvil getirisi üzerinde %0’lık bir üst sınırı korudu.

BOJ Başkanı Kazuo Ueda, enflasyonun ılımlı seyretmesini beklediğini, ancak “düşüş hızının biraz yavaş” olduğunu söyledi.

Yen, kararın ardından hızla düşerek euro başına 155.22 ile 15 yılın en düşük seviyesine ulaştı. Pazartesi Asya piyasalarında JYen Euro karşısında son üç yılın en büyük haftalık düşüşüne hazırlanıyor. Euro en son 1,1 artışla 155,16 yen oldu.

Dolar, daha önce Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından Japon para birimi karşısında %1.1 artışla 141.795’e yükseldi. Nisan ayının sonundan bu yana en büyük günlük yüzdelik kazancına doğru ilerliyor.

Toronto’daki Silver Gold Bull’da döviz ve değerli metaller risk yönetimi direktörü Erik Bregar, “Japonya Merkez Bankası bugün uzun süredir tahmin edilen parasal normalleşmeyi beklemeye alarak dolar ateşine yakıt ekledi” dedi.

Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası’nın borçlanma maliyetlerini 22 yılın en yüksek seviyesine çıkarması ve daha fazla sıkılaştırma sinyali vermesinin ardından euro, dolar karşısında Haziran ayından bu yana en iyi haftasını geçirmeye hazırlanıyor.

Bu ve bazı beklenti-altı ABD verileri, traderların gelecekteki ABD faiz oranlarına  dair bahisleri azaltmasıyla doların düşmesine neden oldu.

Euro, faiz artışı ve AMB yönlendirmesinin ardından Perşembe günü %1’in üzerinde yükselerek daha önce beş haftanın en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından dolar karşısında 1.0940$’da yatay seyretti.

 

ECB Başkanı Christine Lagarde, bir basın toplantısında Temmuz ayında ek bir faiz artırımının yüksek olasılıkta olduğunu ve merkez bankasının yüksek enflasyonu engellemek için hala “kapatacak mesafesi” olduğunu söyledi.

Sterlin, daha önce Nisan 2022’den bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından %0,4 artışla 1,2831 dolara yükseldi.

 

 

Kaynak:  CNBC

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler